comment 0

19 d’abril: estudiants pel gallec

#19Aestudantespologalego. Amb aquest hashtag es podrà seguir a les xarxes socials el desenvolupament de la vaga que avui hi ha convocada a tots els instituts de Galícia per defensar l’ensenyament en la llengua pròpia del país sota el lema Paremos os ataques contra o galego (aturem els atacas contra el gallec). Tant la vaga com les movilitzacions estan promogudes per l’A Mesa pola Normalización Lingüística i la seva branca juvenil, les Mocidades pola Normalización Lingüística, a més de les organitzacions estudiantils Liga Estudantil Galega, Comités i Sindicato de Estudantes.

Aquestes protestes es produeixen gairebé dos anys després de reducció de la presència del gallec a l’educació impulsada pel govern de Alberto Núñez Feijóo (PP). El decret 79/2010 va suposar una ruptura en el lent i tímid procés de normalització del gallec a l’educació, que va agafar empenta amb l’aprovació de la Llei de Normalització l’any 1983 i amb els decrets dels successius governs autonòmics. A diferència de Catalunya, a Galícia mai es va dur a terme la immersió, sinó un sistema de quotes entre gallec i castellà. I per primera vegada, aquest decret va baixar el nombre d’hores de classe en gallec.

La norma de Feijóo va substituir l’anterior promoguda pel govern de coalició entre PSdeG-PSOE i BNG (2005-2009) que garantia un mínim del 50% dels temps d’estudi en gallec. L’aprovació d’aquest decret, considerat com un mínim pel moviment normalitzador, va aixecar polleguera entre els sector més antigallecs de la societat. Agrupats al voltants de associacions com Galicia Bilingüe (de caire semblant a Convivencia Cívica Catalana) i atiats pel PP i UPyD van fer molt soroll recolzats pel grups mediàtics gallecs contraris a la normalització de la llengua. Desprès de recuperar la Xunta al 2009, el PP va complir la seva amenaça i va canviar la norma tot i les massives manifestacions a favor del gallec.

Però els populars no van mentar que el decret del bipartit només era la transposició legal del Pla General de Normalització de la Llengua Gallega, aprovat al setembre de 2004 per unanimitat al Parlament Gallec, amb majoria absoluta d’un PP encara comandat per l’exministre franquista Manuel Fraga Iribarne. I que a més, calcava un decret balear de l’any 1997 aprovat sota el mandat del popular Jaume Matas. Ara sembla que és a l’inrevés i el PP illenc copia al gallec. Al igual que Núñez Feijóo, una de les primeres mesures del govern de Ramón Bauzá ha sigut eliminar el coneixement de la llengua pròpia com a requisit per poder accedir a un lloc de treball públic.

Dos anys desprès de haver impulsat la mesura, les hores de classe en gallec no arriben ni la 20%, segons les organitzacions convocants de les protestes, a més de prohibir-se la impartació en llengua pròpia de determinades matèries, una situació única a tot l’Estat. Aquesta vaga servirà també per escalfar motors de cara al 17 de maig, dia de les Lletres Gallegues, data que concentra la reivindicació de la llengua i la cultura gallega.

Deixar unha resposta

introduce os teu datos ou preme nunha das iconas:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair / Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair / Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair / Cambiar )

Google+ photo

Estás a comentar desde a túa conta de Google+. Sair / Cambiar )

Conectando a %s